fredag 31 oktober 2014

Fullspäckad helg

Livet rullar på. Den här veckan har gått så fort. Vi var i Kiruna hela onsdagen och åkte hem igår förmiddag (det tar sin lilla tid, 3.30 h på ett tåg ungefär).Haft ett jättebra möte med våra kontakter på LKAB och en uppskjuten deadline tills mitten av februari - vilket tryggar mig lite! Fast jag inser ju att jag nog aldrig ens försökt lura mig själv att jag skulle bli klar till jul. Sedan planeras det för massvis av framtida projekt i Kiruna där jag förhoppningsvis får vara med också. Det skulle kunna bli så att jag har säkrat jobb här upp för många år framöver (om jag vill). Men inget är skrivet i sten än, fortfarande går jag med en liten naggande oro att landstingets och museets dumma ekonomi och chefer ska sätta käppar i hjulet för en fortsatt anställning för att spara pengar. Men nej, vi tänker inte så. Vi tänker istället att de absolut kommer förstå vilket viktigt uppdrag det här är, att LKAB är ett STORT företag, vi vill vara goda vänner med dem, att ett länmuseum inte kan stå utan en byggnadsantikvarie, att vi redan tappar uppdrag och anseende på byggnadsvårdfronten på grund av underbemanning.

Nej ni, jag ska snart knota hemåt, göra helg. Hem och hämta min övernattningsväska igen och om en snart fånga en buss ner mot Skellefteå. Är bjuden på Halloweendansfest och det ska bli kul, spännande och lite otäckt, men kul. För jag kommer känna ungefär en person där. Utklädningstemat är Halloween eller film - så jag kör på någon sorts äldre version av <--- Draculas dotter Mavis från Hotel Transylvania. Om folk inte känner igen mig som henne (vilket de inte kommer göra), så kan jag alltid säga att jag är vampyr också!!!

Festen är i morgon kväll, men jag åker redan idag och umgås lite med min kollega S och hennes familj. Får se vad vi hittar på.

Har ju sen senast blivit faster igen också! En lillasyster till Monster som brorsan redan döpt om till BamBam, dök upp i måndags! Fick facetimea med dem i går och jag är så himla kär, samtidigt som jag inser vad stor Monster blivit. Om 2 månader åker jag och syrran dit och får gosa. Längtar! Tiden kommer gå så jäkla fort, jag inser ju det!

Vad gör ni i helgen då?

måndag 27 oktober 2014

Upptäckten av ljudböcker!

I förra veckan fick jag ett sms av Telia där de erbjöd mig att testa Storytel i 3 månader gratis. Jag har funderat på detta med ljudböcker länge och om det skulle passa mig i min stressiga tillvaro där jag känner att läsande stjäl produktiv tid av mig, pga när jag är inne i en bok så har jag svårt att lägga den ifrån mig innan den är färdigläst. Detta resulterar ju i att en hel dag kan försvinna till bara läsandet och det vore väl bra, OM det inte hade varit för att min lägenhet och alla måsten där åsidosätts. Jag har ingen ork att göra sådant på veckorna när jag jobbar, och eftersom jag oftast är för trött för att läsa mer än något kapitel på vardagarna också så ska jag försöka trängas med att både hinna läsa och göra allt annat där hemma på helgerna. Så det här erbjudandet kom kanske som en skänk från ovan. Nu skulle jag få testa på hur det var att lyssna på ljudböcker/böcker jag faktiskt är nyfiken på. För utvalet är stort.

Jag är svårflirtad ska jag säga. Jag har alltid varit negativt inställd till ljudböcker, liksom inte fattat när jag ska lyssna på dem, för ligger jag bara ner så somnar jag och vad är det för mening då. Distansen också, minns jag vad jag hör?! Jag älskar att läsa, men som jag skrev ovan så finns inte läsron just nu. Så jag började lyssna på en Martina Haag bok (Glada hälsningar från Missångerträsk) som första bok. Tänkte att hon skriver ju lättsamt och lagomt. Jag började lyssna när jag gick hem från jobbet, lyssnade på bussen och lyssnade sedan när jag kom hem och lagade mat. Hm, jag gillade ju det här och boken var riktigt småcharmig, om än lite otrovärdig. Men gillade att den utspelade sig i norraste Norrland (Arvidsjaur och Jokkmokk nämns bland annat) och att kärleksintresset var en renskötande same. På Jokkmokks hemsida fanns dessa bilder från inspelningen av filmen som kommer nästa år. Ola Rapace som same alltså...hm...




Så det här med ljudbok kanske inte var så skrämmande ändå, kanske passade mig och mitt liv förtillfället alldeles perfekt!


Så beslutade att testa en till. Av en slump hittade jag att Simona Arnhstedts Wadenstierna-trilogi fanns att lyssna på och eftersom jag kom ihåg att en bekant tipsat mig om dessa böcker så gav jag mig i kast med den bok som hon läst först och gillat så mycket - Betvingade. Startade den fredagkväll och lyssnade klart på den igår. Svår att släppa, för berättelsen var spännande och den utspelar sig under en rätt cool medeltid. Men jag måste dock säga att handlingen flera gånger överenstämde med, men var en sämre version av Diana Gabaldons Främlingen/Outlander och jag kan tycka det störde lite. Markus skulle vara den svårt ärrade soldaten och Illiana en medicinskunnig, de "tvingas" gifta sig och ska därefter lära känna varandra. Faktiskt påminde även vissa andra saker - som Markus ovilja att vilja erkänna att han var kär, med en annan bok jag nyss läst som heter Ugly Love. Jag brukar inte vara en person som jämför böcker och berättelser med andra, brukar inte störa mig på det, men jag läste alldeles nyss ut Ugly love och Outlander är så aktuellt i och med tv-serien, så det var i detta fall svårt att undgå det! Sen kan jag som kvinna tycka att det tristaste med boken var att det mesta av sexscenerna var ur hans perspektiv, det manliga, och då är ändå boken skriven av en kvinna. Han styrde och ställde, han bomberade - nej Markus var i mina ögon varken en drömman eller en särskilt sympatisk karaktär. Märker att jag har svårare och svårare för skitstövlar, som sedan ska genomgå någon sorts förvandling och bli "snälla". TROTS detta ska jag säga att jag tyckte att boken var rätt bra, oftast när jag får inspiration till mina egna berättelser när jag läser/lyssnar/ser på något så är det något som är bra, så jag är nyfiken på fortsättningen och ska ladda ner de andra två böckerna också! Får se... =)

Enda nackdelen med detta med storytel är att det drar förbannat på surftiden på min Iphone...så måste passa på att ladda ner lite böcker när jag har tillgång till ett fast internet. Annars kan det komma att bli dyrt...

torsdag 23 oktober 2014

Att förstå att vi alla gillar olika och respektera det

Jag undrar hur jag ska få er att förstå. Och er alla andra som jag inte rår på och tvingas se hur ni fläker ur er förutfattade meningar om att vi ALLA måste tycka samma sak - för ingen vettig människa gillar väl hösten och vintern och mörkret och snön???!!!

Men hör, chock och häpnad: jag finns! Och många likar med mig. Som längtar tills snön kommer. Som vill få dra på sig skidorna och glida ut i skogen. Som vill få krypa upp i soffan och tända ljus, dricka något varmt och läsa massvis med böcker. Jag som redan som liten älskade att få vara ute och bygga snökojor. Jag förstår inte det där med att det i mångas ögon är något fel att gilla den här tiden!

Jag hör det på mogonprogrammen , jag hör det på radion, ser det på twitter och facebook
- vi ska ogilla den här tiden nu, och gör vi inte det; så känner vi att vi måste bortförklara oss. Kan vi inte bara bestämma här och nu och slå bort den här förutfattade meningen att det här är en tid vi inte ska gilla?!

För tro mig, jag blir också tröttare på hösten, jag tycker också det kan vara jobbigt med mörkret, men jag lägger ingen extra energi på det! För vad spelar det för roll, det finns inget jag kan göra åt det!

Så varje år har jag en dröm om att ni ska fatta att vädret - det kan ni inte göra något åt!

Årstiderna - det kan ni inte göra något åt.

Så ändra inställning. Och framförallt, sluta hata!!!

(annars ta och flytta ifrån det här jäkla landet, för troligtvis är ni dem som också kör de dåliga skämten om den enda sommardagen i Sverige och tror ni fortfarande efter de somrar vi haft på slutet att det är så, ja, då ska ni inte bo i detta land!)

onsdag 22 oktober 2014

Falun i höstskrud

Hosjön!
Min efterlängtade långhelg hemma hos mamma och pappa i Falun kunde inte ha varit bättre. Att bara få vara hemma, sova ut, äta god mat och umgås med mor och far. Hade gärna varit ledig en vecka till, för tro mig, det behöver min kropp.
 
Hösten hade lagt sig över Dalarna också, mer eller mindre grått hela veckan, men jag och pappa promenerade en dag, och en dag tog vi allihopa en långrunda på elljusspåret. Jag älskar verkligen att träna, men har en hög mur att klättra över för tillfället vad gäller motivation och rädslan för min träningsvärk som jag alltid får och som inte är skoj. Jag och mamma bestämde att jag ska sätta upp ett mål nu inför nästa gång jag kommer hem till Dalarna - vilket är om ganska så precis 2 månader. Hur var det nu? Komma igång med träningen på gym bättre och gå en gymintroduktion, samt börja tänka till hur jag äter, inte äta diet, utan bara tänka till lite extra på vad jag stoppar i mig. Tja, vi får se. Gymintron har jag bokat, skulle ha gått av stapeln idag egentligen, men ställdes in så nu är det tisdag nästa vecka som gäller istället.
 
Morsan sprang ifrån oss i spåren!!!

Jag och pappa tar stora steg upp för en backe, bra som skidträning vad jag förstod!
 
Jag hann även med att shoppa lite, gå på bio och ha hockeykväll under min resa. Shoppade nya träningskläder som invigdes i söndags på buggen och de var mycket trevliga. Såg Gone Girl som var en riktigt ruggigt obehaglig film, men bra. Och så köpte vi hem både Örebro-Leksand i lördags (för pappas skull och för att syrran och svågern var där och kikade) där Leksand vann, och senare Modo-Brynäs, som Brynäs vann. Så en perfekt lördagskväll.


onsdag 15 oktober 2014

Vinterfavoriter... =)

Nu när USA är bokat, julresan fixad och beslutet om att skjuta på München taget, så ska jag så snart nästa lön dyker upp börja planera för Konståknings EM i januari och Skid VM i februari. Två så stora (för mig) evanemang samma år i Sverige och jag är himlen.

Tycker det är urhäftigt att Skid VM går i min fina hemstad igen, jag minns ju faktiskt senaste det var VM där (1993) och vet inte hur många gånger jag har varit på världscuptävlingar efter det. ÄLSKAR längdskidor och flera av de idag aktiva längdskidåkarna är några av de personer som jag skulle bli absolut mest starstrucked av om jag fick träffa.
Charlotte Kalla i världscupavslutningen på Lugnet för ett par år sedan!
 
Emil Jönsson och Daniel Richardsson på jakt efter Petter Northug (på den tiden han fortfarande var bäst). Nu är det väl snarare dessa två herrar vi hoppas stort på i flera discipliner!!!

Biljetter tycks finnas kvar till alla tävlingsdagar och jag funderar på att sikta in mig på den sista tävlingshelgen - stafetterna och långloppen (30 km och 50 km); är det någon som vill följa med??? Kan ju troligtvis erbjuda boende (ska bara fråga mamma och pappa först) om någon långväga ifrån vill följa med! Hör gärna av er i så fall på ett vis eller annat!!!

Konståknings EM går i Stockholm i slutet av januari och jag har redan biljetter till kortprogrammen i Isdans och herrarnas singelåkning. Jag ska köpa biljetter till finalerna också. Så klart jag ska, vad är det för mening annars liksom... =) 2008 gick Konståknings VM i Göteborg när jag bodde där och jag såg då Isdanstävlingarna. Det var så himla häftigt att få se de här stjärnorna som jag hade följt så länge på TV i verkliga livet, samt en hel del nya förmågor som sedan i efterhand blivit fantastiska, så jag sa det redan då att kommer internationella tävlingar tillbaka till Sverige så ska jag absolut gå, och även passa på att se herrarna.
Vid den tiden bästa franska paret Isabel Delobel och Olivier Schönfelder. Vann också VM då för...


Mitt första möte med Tessa Virtue och Scott Moir (Kanada) - de kom tvåa i VM ifrån i princip ingenstans, var ju bara kring 18 år har jag för mig!!! Fantastiskt duktiga då!
Älskade favoritparet John och Sinead Kerr från Storbritannien, ja, Skottland förstås om ni kikar på kilten (nu är det dock några år sedan de slutade! . ÄLSKAR fortfarande detta program!


Det som kan bli roligt med EM är att jag i dagsläget har riktigt dålig koll på isdansparen. De senare åren har det blivit svårare och svårare att hitta på konståkningstävlingar på TV, synd nog, minst en tävling varje år har jag fått se, men vilka par det är som gäller nu har jag ingen aning om. Fått för mig dock att det kan vara ett Spanskt par som är intressant. Jag är med andra ord öppen för nya favoriter =)

måndag 13 oktober 2014

10 Saker jag tycker om...


10 SAKER JAG TYCKER OM
- Min familj
– Resa
– Isdans
– Äta gott på bra restauranger
– Dansa
– Skriva
– Vintern
– Böcker
– Mina vänner
– Mitt jobb

 
9 SAKER JAG INTE TYCKER OM
- Rasism
– Kvinnohat
– Fattigdom
– Trångsynthet
– Svåra sjukdomar
– Korv
– Utseendefixering
– Fördomar
– Att svettas när jag inte ska svettas
 
 
8 BLOGGAR JAG LÄSER
 
(fantastiskt fina bilder som "inte alls" får mig att vilja åka dit)
(där även jag skriver ibland, håll utkik)
  
 
 
7 SAKER JAG VILL GÖRA I FRAMTIDEN
- Åka till Skottland
– Få barn
– Bli kär
– Springa tjurruset (eller liknande lopp)
– Skriva färdigt en bok (eller flera)
– Rusta upp ett gammalt hus
– Se en fotbollsmatch i en Europeisk toppliga – England (Liverpool) eller Tyskland (Bayern München), eller båda!!!
 
6 SAKER SOM SKRÄMMER MIG
- Berusade och drogpåverkade människor
- Hat
- Djupt, mörkt vatten
– Stora folksamlingar där jag inte känner någon
– Män
– Mina demoner
 
5 PLATSER JAG GILLAR
- Göteborg
– Dalarna
– Österlen
– Amerika
– M
in säng
 
 
4 ORD SOM BESKRIVER MIG
- Kunskapstörstande
– Lugn
– Ömtålig
– Levnadsglad
 
3 SAKER JAG SER FRAM EMOT
- Nyårsresan till Salt Lake City
– Att få dansa
– Små hemligheter som pirrar
 
2 BRA FILMER
- Hotel Transylvania
– 12 Years a Slave
 
1 FAVORIT SAK
- Min bokhylla
(inklusive mina böcker så klart)
 

söndag 12 oktober 2014

Längtar tills den dagen jag blir bra

Blir lite orolig för mig själv när jag frivilligt lyssnar på dansband hemma. Japp, Barbados och Scotts har spelats på min lilla spelare idag. Sen att det är covers på Refreshments-låtar spelar kanske mindre roll. Jag skyller ALLT på buggen och på att jag insåg i fredags att dansa är den perfekta stresshanteringen. Jag är ständigt uppe i varv på grund av hög arbetsbelastning och deadlines på jobbet, samt att jag helt försummar Spanskan som jag egentligen tycker är skitkul. Men efter att jag i fredags var på mitterminsavslutningsdans på Blackis och fick dansa bugg "på riktigt" så hade jag helt glömt bort mina trubbel när jag kom hem och kunde somna lugnt. ÄLSKAR denna biverkning och LÄNGTAR tills dess att dansen känns mer naturlig än vad den gör nu. För jag tänker för mycket fortfarande när jag dansar, så vissa saker går fel när andra går rätt, men fasiken var kul det är.


Men så här bra dröjer det nog länge tills jag är, eller jag kommer aldrig bli så här bra! (tror jag känner igen några i den här videon faktiskt, kan det stämma Clara?!)!


tisdag 7 oktober 2014

Finaste Ane

Det finns vissa saker som en är så glad att en gick på, för jag vet att jag hade ångrat mig så jäkla mycket om jag inte gått! Konserten med Ane Brun var en sådan! Jag har vetat att hon skulle spela i Luleå sen jag flyttade hit, tänkt att nu ska jag ta chansen att äntligen få höra henne live! För hon är en av mina absoluta favoritartister! Fantastiska låtar och fantastisk röst! Men jag har inte haft chansen att se henne innan! Förrän idag! Jag köpte biljetten i förra veckan, fick en plats på rad 6! Såg bra, hörde bra och när jag kom hem så ramlade alla känslor över mig också! Vad fasen vad det jag såg?! Det var så himla fint, så himla enkelt, sparsmakat, så bra!

Att hon började med en annorlunda version av Do you remember, gjorde bara att förväntningarna på kvällen steg, och för mig infriades dem! Vad profsig hon är, vilken pondus och självklarhet hon har på scen! Det blev så tydligt i jämförelse med den väldig blyga och försiktiga förbandstösen!

Jag tog en del bilder och filmade några låtar, delar med mig av en, så kanske ni kan få en liiiiiiiten aning om hur fin konserten var!!! Gå och se henne om ni har chansen. Hon kör som sagt helt akustiskt och i princip själv på scen!






 
Hon sjöng en låt på norska, vilket kan ha varit en av de finaste sånginsatserna för kvällen. Jag har lyssnat på denna låt mycket i helgen. Den heter Du gråter så store tåra.

 
 
 

måndag 6 oktober 2014

Bokserier - bra eller inte?!

Som många andra så gillar jag idén med att en berättelse kan hålla på i flera böcker, men i praktiken så har jag många gånger svårt att läsa dem. Och det är av flera olika anledningar. Många YA (young adult) bokserier har inte stoffet för att skapa en bokserie på allt ifrån 3 böcker upp till...tja, finns det ett stopp?! En annan anledning är att jag tröttnar på karaktärerna, något som nästan är en regel om böckerna är skrivna i första person, eller om karaktärerna är oerhört platta och outvecklade.

På grund av att jag läst flera av dessa serier, och startat ett otal andra, så har mina krav blivit rätt så höga med tiden. Så här när jag tittar i backspegeln så kan jag egentligen bara hitta tre serier där jag verkligen tyckt om alla (i detta fall) tre böckerna jag läst och blivit överaskad för att de vågat utmana normer. Alla tre de här serierna har en sak gemensamt; och det är riktigt starka kvinnoroller där jag inte tvivlar på att de gör saker för sig själva OCH för andra, utan att för den delen tappa det starka och unika i dem själva. Jag är inte alls förtjust i böcker där kvinnor - trots en egen vilja och ett mål - känner sig nödgade att finna stöd och hjälp av män för att i slutändan falla i deras armar. Det var mycket det som var orsaken till att jag störde mig på stora delar av Divergent-seriens andra bok Insurgent. Hela den boken blev ett enda stor gnällkalas där en man försökte kuva en stark och idérik kvinna (dessutom missade jag hur de kunde bli så kära så fort, vilket i sig blev ett stort problem i boken för mig).

Så jag skulle vilja tipsa om de här 3 bokserierna som jag läst och som jag verkligen tyckt om. Ni har säkert läst någon av dem, för de är kända för att vara bra också!


Den första trilogin jag vill tipsa om är fantastiska Engelsfors-trilogin, skrivna av svenska författarna Sara Bergmark-Elfgren och Mats Strandberg. Förutom Harry Potter-serien, så är detta de enda böcker som jag har läst om och kan tänka mig att läsa om igen. Alla i ett svep. Så otroligt genomarbetade böcker, med en röd tråd som går från första till sista sidan, karaktärer som du vill veta mer om och du vet att författarna vet mer än de berättar om dem. Sådant är en styrka, när det inte känns som om ett ord är onödigt.


Den andra bokserien jag vill tipsa om är skriven av Libba Bray, jag har ingen aning om den kallas någonting, men handlar om drygt 17-åriga Gemma som efter sin mors död börjar på en internatskola där "mystiska" saker börja hända. Boken utspelar sig under sent 1800-tal i England och utifrån hur framsidorna på böckerna ser ut, så skulle en kunna tro att de är actionlösa och väldig puttinuttiga, något som inte kunde vara längre från sanningen. Nu är det ett tag sedan jag läste ut den sista, men jag minns framförallt den rätt ruggiga stämningen som böckerna delvis förmedlar, det är mycket mörka vråer, delar av byggnader en inte ska gå in i, skuggor i gränder, syner. Det är en bok som utmanar normer, framförallt kvinnors roller på den här tiden, men också faktiskt det heteronormativa. Riktigt bra är den här serien i varje fall!


Den sista trilogin jag vill tipsa om är den som jag faktiskt inte riktigt läst klart ännu, men som jag ändå vet kommer platsa i denna trio av favoriter. Och det är Kristin Cashores De Utvalda-böcker. Jag hittade bara en bild på de engelska titlarna, jag har läst/läser dem på svenska, men framsidorna är likadana. Det här är verkligen en berättelse om oerhört starka och självständiga kvinnor, men som för den delen inte blir vare sig egoistiska eller klyschiga. Böckerna hör ihop, men det är 3 i princip självständiga historier om 3 kvinnor med helt olika förutsättningar i livet. Jag gillade den första om Katsa jättemycket, den andra om Flamma var riktigt bra, men inte lika bra som den första, den tredje handlar om Bitterblue och så här med drygt 200 sidor kvar i den, så är det den här boken jag tycker om bäst - hoppas verkligen verkligen verkligen att slutet blir bra!!! Särskilt eftersom jag redan nu utnämner den till en favorit! De här måste ni läsa om ni som mig tycker det är befriande att läsa om kvinnor som inte kompromissar, som ställer krav, ifrågasätter, inte nöjer sig med att andra berättar "sanningen" för dem, utan vill ta reda på den själva...svårt att förklara, men jag älskar var och en av dessa kvinnor för deras integritet, att vara starka, men för den sakens skull inte själviska!


Vad har ni för favoritbokserier och varför?

torsdag 2 oktober 2014

Kränkande envishet

Alltså jag fattar inte er som är vita och tror ni har tolkningsföreträde att bestämma om att använda N***r-ordet är kränkande eller ej! Det har ni inte och tror ni ändå det, läs vad till exempel Kodjo Akolor skrev på Instagram för någon dag sedan eller lyssna på Timbuktus sommarprat. Eller varför inte läsa denna debattartikel som Nyamko Sabuni skriver i Aftonbladet.

Jag har heller ingen förståelse för er som säger att ni tycker det ska få stå kvar i Pippi-filmerna för att det är bra att ta diskussionen med era barn i efterhand. Ni vet att det finns svarta barn också, som kommer gå hem till sina föräldrar och fråga om de är N*****r. Det är hjärtskärande att ni inte kan tänka er in hur kränkande och respektlöst det här ordet är, att det ska bort ifrån vårt språkbruk för alltid.

onsdag 1 oktober 2014

Om böcker och läsning dagen till ära!

För tillfället har jag ingen läslust alls, eller jo, det har jag, jag VILL kunna läsa, men har varken ro eller tid att ta mig an det. Försöker gång på gång plocka upp någon av de böcker jag har på mitt sängbord, men orkar bara läsa en sida eller två. Det gör mig lite ledsen...så pass att jag tror att jag måste beställa en viss bok för att se om den kan locka mig tillbaka till läsglädjen (hade annars tänkt köpa den i Amerika när jag åker dit över jul).

Tror jag ska försöka göra en lista i veckan med olika teman, kan kanske vara en lite skoj utmaning, eller vad tror ni?

Den här listan lånade jag från http://tinaelisabeth.blogg.se/ som jag hittade genom bloggtipsen på Bookworms unite på facebook. Ett tips om ni vill nörda böcker någonstans. Jag känner mig ibland lite gammal där, men samtidigt så läser jag så mycket varierade böcker att jag struntar i det. Kul att få tips, kul att fascineras över att så många när de tipsar om sina favoritböcker i olika frågor, ofta nämner böcker som jag inte alls tycker om, eller tvärtom avskyr böcker som jag älskar.



Detta är vecka 40's lista som handlar om böcker!

Senast köpta inbundna bok: Köpte United States of cakes - Roy Fares bok helgen som var. Ingen skönlitterär bok dock, vilket jag väl egentligen borde svara på denna fråga.

Senast köpta pocketbok: Två böcker på Coop som sålde pocketböcker för 10 kr styck (vem kan låta bli då?!). Den ena var Mitt Perfekta liv av Magdalena Graaf och den andra Ett tunt blått streck - Jenny Leeb. Två böcker jag nog inte skulle köpt i något annat fall, men försöker ju som sagt hitta något lättläst i dagsläget för att komma tillbaka till läsningen, lyckades så där.

Favoritgenre: Romantik/romance, men gärna i kombination med spänning, fantasy, eller att huvudrollsinnehavarna har fler mål och utmaningar med livet än att "bara" hitta kärlek. Rena, ytliga kärlekshistorier är inte min cup of tea, inte heller berättelser som utspelar sig i en miljö som jag inte alls kan relatera till.

Ultimata längden på en bok: 300-350 sidor

Favoritbokhandel: Barnes & Nobles eller liknande stora bokhandlar i USA.

Favoritbibliotek: Måste ju vara Kvinnobiblioteket här på Björkskatan i Luleå. Där har hittills alla böcker jag velat läsa funnits.

Favoritplats att läsa (i hemmet): Sängen eller den fantastiska soffan jag lånar av min bror.

Favoritplats att läsa (utanför hemmet): utan tvekan på tåget. Saknar att jag inte åker så mycket tåg längre, men snart ska jag resa hem till mor och far, så då finns chansen.

Fem författare du alltid köper i inbundet format: Vet faktiskt inte riktigt vad som räknas till inbundet längre. Köper ju alltid Colleen Hoovers böcker i den utgåva som finns, vilket alltid är storpocket, men ibland med tjockare (fast fortfarande mjuka) pärmar. Anna Gavalda är en annan författare som jag brukar köpa böcker av direkt, så där har det blivit flera inbundna, men nu var det länge sedan jag hörde något från henne. Borde faktiskt kika upp det...

Bästa lässnackset: Godis

Bästa läsdrycken: Vatten eller kaffe

Bästa bakgrundsljudet vid läsning: Tystnad, eller alltså vardagens ljud.

När på dygnet läser du helst? På förmiddagen, då jag är piggast och mest medveten.

Bästa bakfylleläsningen: aldrig tänkt på att jag skulle läsa något särskilt då, sen är jag vääääldigt sällan/aldrig bakfull.

Bästa kollektivtrafikläsningen: Åker buss till jobbet och då kan jag inte läsa.

En bok du ska läsa om: Känner sällan lust att läsa om böcker, men ibland är det enda sättet att hitta tillbaka till läsglädjen och då blir det oftast en Marian Keyes bok, någon det var länge sedan jag läste just då, eller ibland när jag läst en mindre bra romantisk bok om ett visst tema och vet att Marian skrivit en bättre bok om det.

Boken/böckerna du läser nu: Ja ni, det ligger en bunt böcker på mitt sängbord just nu. Röd måne av Elisabet Nemert, sista delen i Kristin Cashores triologi om de utvalda - Hemligheternas rike, Allegient av Veronica Roth - också tredje boken i triologi, men en bokserie som inte alls hållit hela vägen, har jättesvårt att ta mig igenom denna bok, sen så har jag börjat läsa den där boken jag köpte på Coop som hette Ett tunnt blå streck...

Nästa bok på tur: Oj, finns alltid massvis med böcker jag vill läsa, men den nästa på tur är nog alldeles säkerligen någon av de böcker jag fick av brorsans familj i födelsedagspresent, antingen Ocean at the of the lane - Neil Gaiman eller Article 5 - Kristen Simmons.

Författare du helst läser på originalspråk: Eftersom jag bara kan Svenska och Engelska så blir det ju författare som skriver på dessa språk. Jag är inte så kinkig med översättningar ska jag säga, men börjar jag läsa en bokserie på Engelska (som jag gjorde med Divergent-serien), så vill jag ju läsa klart den på Engelska. Men De Utvalda till exempel, har jag läst på svenska från början och tycker det funkar jättebra.

En bok du inte har läst klart: Slända i Bärnsten - Diana Gabaldon. Började läsa den andra boken i Outlander-serien, men har inte kommit längre än kanske 150 sidor i den och orkar inte. Kan nog ärligt säga att jag ALDRIG kommer läsa klart denna eller ens börja med resterande böcker i serien. Inte att jag inte tycker om berättelsen, men böckerna är förtusan nästan 1000 sidor långa och det finns såååå måååånga av dem. Det jag däremot kommer göra är forsätta titta på tv-serien och kanske kanske, att jag ev. någon gång i framtiden lyssnar på böckerna i ljudform.

En författare du beundrar:  Det finns en bunt författare jag beundrar, men på olika vis. J.K Rowling på grund av hennes fantasi (alltså Harry Potter världen, fantastisk), Anna Gavalda och Denise Mina - p.g.a hur de skriver, använder språket, får en att känna det de skriver om i magen, att de inte använder några onödiga ord, Colleen Hoover och Jenny Jägerfelt - som jobbar som enormt bra med känslor och gestaltning.

Den bästa boken du har läst det här året: Oj, svår fråga. Kikar tillbaka på vad jag satt för betyg på Boktipset och inser att ingen hittills i år fått högsta betyg, men en stor bunt har fått 4 stjärnor: Divergent, Hål i Huvudet, Särskild, Slammed, Maybe Someday, Mad about the boy, Små solfåglar långt borta, Om jag stannar, När jag lät dig gå, De utvalda - tankeläsaren (Ni får googla eller fråga om någon av dessa lät intressant så får ni författaren). Så här i efterhand så måste jag nog ändå säga att min bästa läsupplevelse av dessa i år ändå varit Maybe Someday skriven av Colleen Hoover; detta på grund av en rätt så finurlig liten detalj som förstärke upplevelsen av boken rejält! Boken har nämligen ett soundtrack! Recenserade boken här...

Fullspäckad helg i bergslagen

Det var planerat sedan länge att jag skulle åka hem till Dalarna den förra helgen. Tanken var från början att jag skulle ha mina semestervec...